Σα. Νοέ 2nd, 2024

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και για όλα τα θέματα που απασχόλησαν τους 27 της ΕΕ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στον πόλεμο στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει ευρεία ανησυχία για επέκταση της κρίσης. Η Ευρώπη στέκεται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται «μία λύση που στηρίζεται στη φιλοσοφία δύο κρατών.

«Το πρόβλημα του Ισραήλ χρειάζεται πολιτική λύση και αυτή είναι των δύο κρατών. Θα επιτρέψει στους πολίτες να ζήσουν ο καθένας στο δικό του τόπο».

Αναφορικά με τη στάση του Προέδρου της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να στηρίζει τη Χαμάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «είμαι κατηγορηματικός». Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την παλαιστινιακή αρχή.

Αν δει κανείς τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς στο αντίθετο συμπέρασμα. Ο Πρόεδρος (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για αυτό που συνιστά η Χαμάς.

Διαφωνούμε σε αυτό, αλλά δεν θεωρώ ότι πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μας. Παραμένουμε εστιασμένοι στη θετική μας ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα όπως έχει καθορισθεί για να φθάσουμε στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας», μεταξύ άλλων.

Στήριξη και ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, την ίδια ώρα επεσήμανε την ανάγκη για την ύπαρξη ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτάσσει την ανάγκη οι άμαχοι να μπορούν να τύχουν υποστήριξης, γι’ αυτό και ήταν από τους ηγέτες που πριν την έναρξη της Συνόδου μίλησαν για την ανάγκη αυτής της ανθρωπιστικής «παύσης πυρός» που εν τέλει συμφωνήθηκε στο κοινό ανακοινωθέν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Μέση Ανατολή που κράτησε πέντε ώρες, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε για την επίσκεψη του στο Ισραήλ, ενώ έκανε αναφορά, κατά πληροφορίες, και στο θέμα των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και για το οποίο ενημερώθηκε λεπτομερώς στην Ιερουσαλήμ.