Το καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που χτυπήθηκαν από πλημμύρες έκρουσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες» ανέφερε η κ. Ψαλτοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ. Εκτός από τα θύματα της κακοκαιρίας που όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός τους αυξάνεται, η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στους εγκλωβισμένους που μετά από δύο σχεδόν 24ωρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
«Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα» επισήμανε.
Μιλώντας για την ποιότητα του νερού, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των υδάτων. «Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων που υπάρχουν, δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», είπε.