Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και πλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν να μην συμφωνούν στο επίπεδο προτεραιότητας της παροχής βοήθειας, ενώ εξακολουθούν να πιστεύουν πως η κατάσταση είναι σοβαρή και σημαντική. Όλα αυτά προκύπτουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της IPSOS που έγινε για λογαριασμό του Euronews, η πρώτη στο είδος της δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 26.000 ερωτηθέντες από 18 χώρες της ΕΕ.
Ειδικότερα, μόλις το 17% των Ελλήνων θεωρεί προτεραιότητα τη συνέχιση της παροχής βοήθειας από την ΕΕ προς την Ουκρανία, ενώ το 45% εκτιμά ότι το ζήτημα είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Συνολικά οι ψηφοφόροι στην ΕΕ είναι μάλλον διστακτικοί στο να λάβουν σαφή θέση. Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 36% των Ευρωπαίων επιθυμεί η βοήθεια προς την Ουκρανία να αποτελέσει προτεραιότητα του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το 36% το θεωρεί σημαντικό αλλά όχι προτεραιότητα, ενώ για το υπόλοιπο 27% των ερωτηθέντων αποτελεί δευτερεύον ζήτημα. Οι απόψεις σχετικά με τη βοήθεια προς την εμπόλεμη χώρα, ωστόσο, διαφέρουν έντονα από χώρα σε χώρα.
Οι ερωτηθέντες από τα σκανδιναβικά κράτη μέλη της ΕΕ είναι οι πιο θερμοί υποστηρικτές, που καλούν το επόμενο ευρωκοινοβούλιο να είναι πιο ενεργό στην υποστήριξή του προς την Ουκρανία, με το 68% των Σουηδών, το 59% των Δανών και το 57% των Φινλανδών να δηλώνουν ότι αποτελεί προτεραιότητα για αυτούς.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα και η Ουγγαρία καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις της λίστας, ακολουθούμενες από την Ρουμανία και τη Σλοβακία. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες – 47%, 45%, 48% και 39% αντίστοιχα – θεωρούν τη βοήθεια προς την Ουκρανία δευτερεύον ζήτημα.
Μόνο το 17% των Ελλήνων και το 12% των Ούγγρων πιστεύει ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ κατά την επόμενη θητεία.

Στη Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχία, όπου οι κυβερνήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χορηγών στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οι ερωτηθέντες φαίνεται να αισθάνονται κάποια κόπωση από τη βοήθεια, με τα ποσοστά να μοιάζουν πολύ με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Μέρος της δυσαρέσκειας στην Ανατολική Ευρώπη και στα κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία συνδέεται πιθανότατα με τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, κατά των οποίων διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες υποστηρίζοντας ότι συμπιέζουν τις τιμές σε όλο το μπλοκ.
Όταν εμβαθύνουμε στην πολιτική ιδεολογία, οι υποστηρικτές των Πρασίνων (57%) υποστηρίζουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι η ενίσχυση της στήριξης θα αποτελέσει προτεραιότητα για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι ερωτηθέντες που ταυτίζονται με τις τρεις κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και τις κεντρώες ομάδες των Ανανεωτικών – είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπέρ της συνέχισης της ισχυρής στήριξης προς την Ουκρανία.

Η υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της αριστεράς είναι πιο συγκρατημένη, αλλά παρόλα αυτά σε μεγάλο βαθμό θετική. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων που συντάσσονται με την ακροδεξιά ομάδα “Ταυτότητα και Δημοκρατία” θεωρεί τη βοήθεια προς την Ουκρανία δευτερεύουσα.
Η δημοσκόπηση ωστόσο δεν κάνει διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων βοήθειας. Η ΕΕ έχει παράσχει στρατιωτική, μακροοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της πριν από δύο και πλέον χρόνια.
με πληροφορίες από newsbomb.gr