Σα. Ιούλ 13th, 2024

Την αποφυλάκιση του άλλοτε αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών με βάση την πρωτόδικη απόφαση που είχε κρίνει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα.

Ο δρόμος για την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου άνοιξε με το υπ. αριθμόν 121/ 2024 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας. Στον Μιχαλολιάκο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου, της παραμονής σε συγκεκριμένο μέρος, της απαγόρευση συνάντησης με συγκατηγορουμένους του και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά της αποφυλάκισης του Ν. Μιχαλολιάκου είχε ταχθεί, ωστόσο, ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος φέρεται να είχε αναφέρει στη σχετική πρότασή του προς το συμβούλιο πως ο καταδικασθείς για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για να αποφυλακιστεί με όρους, πλην όμως παραμένει αμετανόητος.

Κατά τον εισαγγελέα, ο Μιχαλολιάκος δεν θα έπρεπε να αποφυλακιστεί διότι δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις. Ο εισαγγελέας φέρεται να «στάθηκε» στη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του καταδικασθέντα, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Ωστόσο, το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο που εξέτασε την αίτηση δεν έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση και αποφάσισε την αποφυλάκισή του με όρους.

Οι δικαστές στο βούλευμα που εξέδωσαν επισημαίνουν πως τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Ακόμη τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αξιολόγησαν θετικά τη διαγωγή του Νίκου Μιχαλολιάκου και απέρριψαν το σκεπτικό ότι η αρθρογραφία του αποτελεί ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων.

Έτσι έκαναν δεκτή την αίτηση του καταδικασθέντα και διέταξαν την υφ’όρον απόλυση του επιβάλλοντας του τους εξής περιοριστικούς όρους:

  • απαγόρευση εξόδου από την Π.Ε. Αττικής,
  • εμφάνιση στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα
    -μη συναναστροφή με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Κατά του βουλεύματος που κρίνει τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης επιτρέπεται έφεση από τον εισαγγελέα. Να σημειωθεί τέλος ότι η ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται με τις διατάξεις των νόμων, που ίσχυαν το 2018 όταν και διαπράχθηκαν τα αδικήματα της Χρυσής Αυγής και οι οποίες δεν άλλαξαν το 2019.