Κυ. Μάι 26th, 2024

Το παρών στη τηλεδιάσκεψη στην Έκτακτη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, έδωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης «βρέθηκαν» οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Συμμαχία σε όλα τα επιχειρησιακά πεδία και τις γεωγραφικές περιοχές.

Κατά τη διάρκεια, οι Αρχηγοί Άμυνας αφού καλωσόρισαν στην Συμμαχία τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Φινλανδίας, ενημερώθηκαν από τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) General Christopher G. Cavoli για την πρόοδο υλοποίησης της επιχειρησιακής σχεδίασης για την Αποτροπή και την Άμυνα του Ευρω-Ατλαντικού Χώρου («Concept of Deterrence and Defense of the Euro – Atlantic Area» – DDA), καθώς και για την εξέλιξη του νέου Μοντέλου Σχεδίασης των Δυνάμεων της Συμμαχίας («New Force Model» – NFM) που υιοθετήθηκε στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο του 2022, και αντάλλαξαν απόψεις για τον συντονισμό των τρεχουσών εθνικών και διασυμμαχικών δράσεων.

Ο στρατηγός Φλώρος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην διαδικασία έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων, τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο τόσο για την αναθεώρηση των Σχεδίων Στρατηγικού Επιπέδου όσο και για τον μετέπειτα Τακτικό Σχεδιασμό.

Επίσης, υπογράμμισε τις δυνατότητες που παρέχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Συμμαχία και στην επιχειρησιακή ικανότητα των Χερσαίων και Ναυτικών Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, ώστε να είναι ικανά σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να δρουν άμεσα και αποφασιστικά για την Αποτροπή και την Άμυνα του ΝΑΤΟ.