Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηματοδότησης για να διοχετεύει υποστήριξη από φιλανθρωπικά ιδρύματα και φιλικά έθνη, περνώντας μετρητά μέσω σηράγγων στη Λωρίδα της Γάζας ή χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους.
Είτε μέσω κρυπτονομισμάτων είτε με άλλα μέσα, οι σύμμαχοι της Χαμάς έχουν βρει τρόπους να μεταφέρουν χρήματα στη Γάζα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι το Ιράν παρέχει έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την υποστήριξη παλαιστινιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, και έχει αναφέρει μεθόδους διακίνησης των χρημάτων μέσω εταιρειών, ναυτιλιακών συναλλαγών και πολύτιμων μετάλλων. Οι ιρανικές Αρχές δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Μέχρι πέρσι, η Χαμάς είχε δημιουργήσει ένα μυστικό δίκτυο εταιρειών που διαχειρίζεται επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες από την Τουρκία έως τη Σαουδική Αραβία, όπως δήλωσε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος των εταιρειών τον Μάιο του 2022.
Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ιράν ότι υποδαυλίζουν τη βία, προμηθεύοντας με όπλα τη Χαμάς. Η Τεχεράνη, η οποία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, λέει ότι παρέχει ηθική και οικονομική υποστήριξη στην οργάνωση.
Η υποστήριξη του παλαιστινιακού ζητήματος αποτελεί πυλώνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας από την επανάσταση του 1979 και έναν τρόπο για τη χώρα να διαμορφώνει τον εαυτό της ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.
Το – πλούσιο σε φυσικό αέριο – Κατάρ έχει, επίσης, καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη Γάζα από το 2014, ενώ κάποια στιγμή ξόδεψε 30 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για να βοηθήσει στη λειτουργία του μοναδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του θύλακα και να στηρίξει άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους της κυβέρνησης της Χαμάς.
«Η βοήθεια του Κατάρ παρέχει 100 δολάρια στις φτωχότερες παλαιστινιακές οικογένειες και παρατείνει την περίοδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια μιας ημέρας στη Γάζα», δήλωσε αξιωματούχος του Κατάρ, απαντώντας σε αίτημα για κυβερνητικό σχόλιο, προσθέτοντας ότι βοήθησε «να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ποιότητα ζωής για παλαιστινιακές οικογένειες».
Το Κατάρ βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί εξωτερικής πολιτικής, φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, τους Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις, έχοντας έτσι συχνά διαμεσολαβητικό ρόλος.
Μετρητά από το Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας
Πάντως, η χρηματοδότηση του Κατάρ για τη Γάζα περνά στην πραγματικότητα από το Ισραήλ, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία. Τα κεφάλαια μεταφέρονται ηλεκτρονικά από το Κατάρ στο Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ μεταφέρουν μετρητά με τα χέρια από τα σύνορα στη Γάζα.
Τα μετρητά διανέμονται απευθείας σε άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους στη Γάζα και κάθε οικογένεια ή άτομο πρέπει να υπογράψει δίπλα στο όνομά του ότι έλαβε τα μετρητά. Ένα αντίγραφο αυτού του φύλλου πηγαίνει στο Ισραήλ, ένα στον ΟΗΕ και ένα στο Κατάρ.
«Η βοήθεια του Κατάρ προς τη Λωρίδα της Γάζας συντονίζεται πλήρως με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ. Τα τελευταία χρόνια, το Κατάρ αγόραζε καύσιμα από το Ισραήλ για τον μοναδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας. Έστειλε, επίσης, καύσιμα από την Αίγυπτο, τα οποία η Χαμάς μπορεί να μεταπωλεί, χρησιμοποιώντας τα έσοδα για μισθούς.
Ο Στίφεν Ράιμερ της δεξαμενής σκέψης, Royal United Services Institute, προέβλεψε ότι οι νέες προσπάθειες για τον πλήρη περιορισμό της πρόσβασης της οργάνωσης στα επίσημα οικονομικά κανάλια θα έχουν περιορισμένη επιτυχία. «Οι τακτικές χρηματοδότησής τους έχουν αναπτυχθεί για να τα παρακάμπτουν αυτά» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.