Πε. Ιούν 20th, 2024

Με φόντο την φανατική και εμπρηστική ρητορική του εναντίον του Ισραήλ και την στήριξη που ακόμη προσφέρει στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, ο Ταγίπ Ερντογάν προχωράει σιγά σιγά το θέμα της Σουηδίας.

Με μια λιτή ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας έγινε γνωστό ότι ο Προέδρο Ερντογάν υπέγραψε το Πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το απέστειλε προς κύρωση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Βεβαίως αυτό είναι ένα πρώτο βημα καθώς θα μεσολαβήσει ένα διάστημα μέχρι το Προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης να ορίσει την συνεδρίαση και φυσικά να δώσει την εντολή στους Βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να δώσουν την ψήφο τους. Ο κ. Ερντογάν επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι οι τούρκοι βουλευτές είναι ..αυτόβουλοι και συνεπώς οι ίδιοι θα αποφασίσουν !

Είναι προφανές ότι ο Ερντογαν αντιλήφθηκε ότι με όλα τα μέτωπα ανοιχτά , μπλοκάροντας την διεύρυνση του ΝΑΤΟ από την μια ,συνεχίζοντας την συνεργασία με την Μόσχα και συγχρόνως σηκώνοντας την σημαία στην παγκόσμια μουσουλμανική κκοινότητα εναντίον του Ισραήλ ,διακινδυνεύει πλέον σοβαρά την σχέση του με την Δύση και οδηγείται σε μια σφοδρή σύγκρουση με τους Αμερικανούς.

Ετσι κάνοντας το μισό βήμα μπροστά (το οποίο έπρεπε να είχε γίνει πριν ένα χρόνο) ελπίζει ότι θα μετριάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί έστειλε το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στην Εθνοσυνέλευση χωρίς πάντως να υπάρχει κάποια ορατή «συμμόρφωση» της Στοκχόλμης με τις απαιτήσεις που είχε υποβάλει εσχάτως ο Ερντογάν και αφορούσαν την απαγόρευση των εκδηλώσεων για το κάψιμο του Κορανίου και έκδοση μιας σειράς καταζητούμενων για «τρομοκρατία» από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι με την κίνηση του αυτή θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί την «ευκαιρία» που παρουσιάζονταν για την Τουρκία με την απομάκρυνση του Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το Κογκρέσο να είναι ετσι σε θέση να εγκρίνει το πακέτο της Συμφωνίας για τα F-16.

Όμως τα τελευταία ξεσπάσματα του εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι προφανές ότι έχουν διαμορφώσει ένα νέο αντιτουρκικό κλίμα μεταξύ των Αμερικανών νομοθετών. Επίσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι και η αμερικανική κυβέρνηση μετά τα όσα εχουν συμβεί θα είναι πρόθυμη χωρίς να δει κινήσεις και σε άλλα πεδία ,να προωθήσει την συμφωνία των F16 στο Κογκρέσο.
Ο ίδιος ο Ερντογάν που χθες υπέγραψε το Πρωτόκολλο για την Σουηδία, την ίδια ώρα η Περιφερειακή οργάνωση του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε την διοργάνωση «Μεγάλης Διαδήλωσης για την Παλαιστίνη» την Κυριακή στο Γιελσικοϋ με παρουσία του τουρκου προέδρου.

Στην Αγκυρα χθες καταβλήθηκε προσπάθεια να διαψευσθεί η είδηση του Al Monitor ότι η τουρκική κυβέρνησή και ο ίδιος ο Ερντογάν ειχε ζητήσει από τον Ι.Χανιγιε και άλλα μέλη της Χαμάς να εγκαταλείψουν την χώρα, κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν από τις ΗΠΑ.
Το Κέντρο Αντι-Παραπληροφόρησης της Τουρκικής Προεδρίας έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες περί απαίτησης της ΄Αγκυρας προς ηγετικά στελέχη της Χαμας να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο Ερντογάν είναι προφανές ότι δεν έχει διάθεση να θυσιάσει την «φήμη» του στον μουσουλμανικό κόσμο ως προστάτης των Παλαιστινίων και κατήγορος του Ισραηλ, προκειμένου να αλλαξει την εικόνα του στην Δύση ως υποστηρικτή της Χαμάς.