Σα. Ιούλ 13th, 2024

Πολλοί γιατροί ήταν εκείνοι που τα έλεγαν… Ο φαρμακευτικός γίγαντας της AstraZeneca φέρεται να παραδέχθηκε ότι το ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιό της κατά της Covid, με την εμπορική ονομασία Covishield, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, όπως θρόμβους στο αίμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, το Covishield αναπτύχθηκε από τη βρετανοσουηδική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παράγεται από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, ενώ χορηγήθηκε ευρέως σε περισσότερες από 150 χώρες. Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ήταν 60% έως 80% αποτελεσματικό στην προστασία από τον νέο κορωνοϊό.

Ωστόσο, έρευνες διαπίστωσαν έκτοτε ότι το Covishield μπορεί δυνητικά να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι.

Μια ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε ότι το εμβόλιο οδήγησε σε θανάτους και σοβαρά προβλήματα υγείας και ζήτησε αποζημίωση έως και 100 εκατ. λίρες για περίπου 50 θύματα. Ένας από τους καταγγέλλοντες ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη αφού εμφάνισε θρόμβο αίματος, εμποδίζοντάς τον να εργαστεί.

Ενώ η AstraZeneca αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς, παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS», ή Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία, που χαρακτηρίζεται από θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

«Παραδέχεται ότι το εμβόλιο AZ μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιώδης μηχανισμός δεν είναι γνωστός», ανέφερε η εταιρεία στα δικαστικά έγγραφα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την η Telegraph. «Περαιτέρω, το TTS μπορεί να εμφανιστεί και απουσία του εμβολίου AZ (ή οποιουδήποτε εμβολίου). Η αιτιολόγηση σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση θα είναι θέμα που θα πρέπει να αποδειχθεί από εμπειρογνώμονες», πρόσθεσε.

Η παραδοχή της AstraZeneca έρχεται σε αντίθεση με την επιμονή της εταιρείας το 2023 ότι «δεν θα δεχόταν ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο» αναφέρει ο Independent.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι το Covishield μπορεί να έχει δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες. «Ένα πολύ σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν που ονομάζεται Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία, το οποίο περιλαμβάνει ασυνήθιστα και σοβαρά περιστατικά πήξης του αίματος που σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο».