Σα. Ιούλ 13th, 2024

Ομόφωνα το πολεμικό / υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να προχωρήσει σε επιχείρηση στη Ράφα, «προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, με στόχο να σημειωθεί πρόοδος στην απελευθέρωση των ομήρων και τους άλλους πολεμικούς στόχους», σύμφωνα με το πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία απέχει πολύ από τις αδιαπραγμάτευτες απαιτήσεις του Ισραήλ», τονίσθηκε επίσης στην ανακοίνωση, ενόσω ο IDF γνωστοποίησε πως «επί του παρόντος, διεξάγει στοχευμένα πλήγματα εναντίον θέσεων της Χαμάς στην ανατολική και τη δυτική Ράφα, στη νότια Γάζα».

Ταυτόχρονα, πάντως, η ισραηλινή πλευρά υποστήριξε πως αποστέλλει ομάδες για συνομιλίες με μεσολαβητές, σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία λύση η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της χώρας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης στη Ράφα, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιτύχει άλλους πολεμικούς στόχους της χώρας. «Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου.

«Παράλληλα, αν και η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τις απαραίτητες απαιτήσεις του Ισραήλ, το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία εργασίας στους μεσολαβητές προκειμένου να εξαντλήσει τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς από το Ισραήλ», αναφέρεται.

Το σχέδιο εκεχειρίας

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ

– Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών

– Η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς ομήρους σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

– Το Ισραήλ αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

– Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα, γλώσσα που ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε ότι η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν προκειμένου να βγει από το τραπέζι η συζήτηση για μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

– Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

– Η Χαμάς απελευθερώνει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ

– Η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των σωμάτων και η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.

– Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Ερντογάν καλεί το Ισραήλ να δεχτεί την πρόταση εκεχειρίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά τη θετική απάντηση της Χαμάς. Είπε επίσης ότι η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρότρυνση της Τουρκίας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός έπειτα από δική μας παρότρυνση. Τώρα το ίδιο βήμα πρέπει να κάνει και το Ισραήλ. Καλώ όλους τους δυτικούς παράγοντες να ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.