Σα. Ιούλ 13th, 2024

Η ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίστηκε σήμερα για μια νέα εξαετή θητεία στον προεδρικό θώκο της χώρας του, σε μια τελετή που μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ορκίζομαι (…) να σέβομαι και να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ανθρώπου και του πολίτη, να σέβομαι και να προστατεύω το Σύνταγμα, την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την ακεραιότητα της κυβέρνησης», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Ο Πούτιν κατήγαγε μια σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, δύο και πλέον χρόνια αφότου έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

Ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις είπαν ότι η επανεκλογή του ήταν προβληματική, διότι δεν δόθηκε στους ψηφοφόρους μια πραγματική εναλλακτική, μια κατηγορία που απορρίπτει η Μόσχα, η οποία απαντά ότι ο Πούτιν χαίρει θερμής υποστήριξης από τον ρωσικό λαό.

Η ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα μεγάλα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια.

Δείτε στιγμιότυπα από την τελετή:

Το μεσημέρι μια πολυτελής αυτοκινητοπομπή οδήγησε τον Ρώσο πρόεδρο στο Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου της Μόσχας, όπου έλεβε χώρα η τελετή. Το παρών έδωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ξένοι διπλωμάτες στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος πρέσβης. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, δήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν θα στείλουν αντιπροσώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορκομωσία του Πούτιν πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή για τις διπλωματικές σχέσεις της Ρωσίας, δεδομένου ότι χθες ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πυρηνικά γυμνάσια και απείλησε να πλήξει βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ως απάντηση σε δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων του Εμανουέλ Μακρόν και του Ντέιβιντ Κάμερον.