Δε. Δεκ 11th, 2023

Υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο φέρεται να έστειλε σε «διακοπές» ο Βλαντιμίρ Πούτιν επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να στείλει άνδρες που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Ο 66χρονος ναύαρχος Sergei Avakyants «ξηλώθηκε» εντελώς ξαφνικά από τη θέση του διοικητή του ρωσικού στόλου στον Ειρηνικό.

Μετά από αναρτήσεις που δημοσιεύθηκαν σε λογαριασμούς στο Telegram ο ναύαρχος προσπαθούσε να προστατεύσει τους άνδρες του προκειμένου να μην σκοτωθούν στην Ουκρανία. Ο 66χρονος στρατιωτικός αξιωματούχος το προηγούμενο διάστημα είτε είχε υψώσει το ανάστημά του απέναντι στις διαταγές του Κρεμλίνου είτε έβαλε βέτο στην αποστολή των ανδρών του στην Ουκρανία. Ωστόσο όταν αναγκάστηκε να μην παρακούσει φέρεται να έστειλε στο μέτωπο όσους ήταν αναξιόπιστοι.

Πηγή του ρωσικού επιτελείου άμυνας ανέφεραν ότι ο Avakyants μιλώντας στον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας Nikolay Yevmenov του είπε ότι ο στόλος θα καταστρεφόταν και πως δεν θα το επέτρεπε όσο περνούσε από τα χέρια του. Μάλιστα η ένταση που επικρατούσε ήταν αρκετά υψηλή το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των απωλειών καθώς είχαν χάσει τη ζωή τους επίλεκτοι πεζοναύτες του.

Πάντως διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλούσαν για απομάκρυνσή που οφειλόταν σε «μη ικανοποιητική κατάσταση προετοιμασίας του στόλου» και σε «πολλά λάθη από πλευράς διοίκησης».

Μια άλλη εκδοχή ανέφερε ότι είχε συμπληρώσει την υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει έναν ρόλο υπεύθυνο για τη στρατιωτική εκπαίδευση. Παρόλα αυτά το πιθανότερο σενάριο για την απομάκρυνσή του να είναι αυτό της άρνησης αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

*κύρια εικόνα άρθρου από το Luxemburger Wort