Τε. Νοέ 29th, 2023

Το ήξερες ότι οι μακροπρόθεσμες ασθένειες αλλά και τα  μικροπροβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα της  τρίτης ηλικίας μπορούν να μειωθούν  σημαντικά αν ο χρόνος που περνάνε καθιστοί αντικατασταθεί από τη σωματική δραστηριότητα ή ακόμα και με μια ελαφρά κινητική δραστηριότητα;

Καθώς μεγαλώνουμε και γερνάμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρκετές επιπτώσεις στην υγεία, την ψυχολογία και το σώμα μας. Κάποιες από αυτές τις επιπτώσεις  μπορεί να είναι η μείωση της γνωστικής ικανότητας,  η μείωση της δύναμης,  η έλλειψη ισορροπίας, καθώς και επιπτώσεις τόσο στο μυοσκελετικό όσο και στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ωστόσο έχει βρεθεί το φυσικό «φάρμακο» για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση όλων αυτών των επιπτώσεων που προαναφέρθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό το «φάρμακο» δεν είναι κάτι άλλο από την γνωστή σε όλους μας, φυσική δραστηριότητα.

Η σωματική άσκηση προλαμβάνει ασθένειες

Έχει παρατηρηθεί ότι η ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπής σε ασθένειες και καταστάσεις όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση και το εγκεφαλικό. Η συχνή άσκηση παίζει υποσχόμενο ρόλο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, καθώς ο ενεργός τρόπος ζωής συμβάλλει στην βελτίωση και διατήρηση μιας υγιής αρτηριακής πίεσης.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων

Η άσκηση προσφέρει αρκετά οφέλη στον εγκέφαλο στην τρίτη ηλικία. Σύμφωνα με τον Zambakari, η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών (ενδορφίνες) στον εγκέφαλό μας, δίνοντάς μας την δυνατότητα να αισθανόμαστε χαρούμενοι και χαλαροί. Επιπροσθέτως η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου, ιδιαίτερα σημαντικό για ηλικιωμένους που υποφέρουν από διαταραχές ύπνου και έχουν αϋπνίες. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για την διατήρηση της ευλυγισίας ενός ηλικιωμένου, την δύναμη, τον συντονισμό, την ισορροπία και την διατήρηση της υγείας των οστών, που τελικά όλα αυτά βοηθούν σημαντικά σε ένα πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ηλικιωμένους όσο και τους ανθρώπους γύρω τους , και φυσικά μιλάμε για την  πρόληψη του κινδύνου των πτώσεων.