Δε. Απρ 22nd, 2024

Μέχρι την Τρίτη 2 Μαΐου 2023 παρατάθηκε η προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο Έντυπου Τύπου.
Κατά τη διαδικασία εγγραφής σημειώθηκαν  πολλά τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα του μητρώου, η οποία έχει ανατεθεί σε εταιρεία εκτός ΓΓΕΕ. Η πλατφόρμα του  Μητρώο Ηλεκτρονικού
Τύπου, αναμένεται να ξεκινήσει την  1η Μαΐου αν και υπάρχει ήδη άλλη μία. Η πλατφόρμα on line media από την εποχή του Λευτέρη Κρέτσου. Τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ για να συνεχίσουν να λαμβάνουν διαφήμιση θα πρέπει  να εγγραφούν στις δύο πλατφόρμες από τις οποίες απουσιάζουν οι πολυεθνικές εταιρείες επικοινωνίας στις οποίες δίνει διαφήμιση η Κυβέρνηση.

ΚΥΑ για την οικονομική στήριξη των ΜΜΕ

Αλλάζει το άρθρο για την οικονομική στήριξη των ΜΜΕ, ενώ αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα ορίζει τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Το άρθρο 104 του ν. 5036/2023 τροποποιεί «το άρθρο 86 του ν. 4674/2020 (Α’ 53), περί οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων.

Τα ΜΜΕ που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων, ιδιωτικές επιχειρήσεις έκδοσης περιοδικού Τύπου και ιδιωτικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού Τύπου. Η επιτροπή του άρθρου 25 του ν. 5005/2022, που έχει καταγγελθεί και ως «Επιτροπή Λογοκρισίας», θα διατυπώνει γνώμη για την πλήρωση των προϋποθέσεων υπαγωγής των ως άνω επιχειρήσεων στα προγράμματα χρηματοδότησης «ιδίως ως προς την τήρηση της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας».

Στο ίδιο άρθρο (104) του νόμου που ψηφίστηκε χθες για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ υπάγονται, χωρίς να είναι απαραίτητη η γνώμη της ίδιας επιτροπής, οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας και οι περιφερειακοί σταθμοί, ασχέτως αν τηρούν ή όχι τη δεοντολογία, κάτι που εύκολα μπορεί να αναζητηθεί στο ΕΣΡ. Επίσης, θα χρηματοδοτούνται και τα πρακτορεία διανομής Τύπου.

72 δόσεις των 100 ευρώ στον ΕΔΟΕΑΠ για τα ΜΜΕ

Νέα δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων ΜΜΕ προς τον ΕΔΟΕΑΠ για τα έτη 2017 – 2022. Το άρθρο 105 του ν. 5036/2023 προβλέπει την υποβολή αίτησης του οφειλέτη προς τον ΕΔΟΕΑΠ για ρύθμιση των οφειλών σε έως 72 δόσεις, με ελάχιστο όρο εκάστης δόσης τα 100 ευρώ και με απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης υποβολής και καταβολής. Η προθεσμία κατάθεσης της αίτησης λήγει στις 31 Ιουλίου 2023. Η ρύθμιση επεκτείνεται στους εργοδότες οι οποίοι έχουν ασφαλισμένους στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΤΕΑΣ) και στο Επικουρικό Ταμείο Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας (ΕΤΑΣ).

Παράταση για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς

Νέα παράταση και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής. Οι σταθμοί που περιλαμβάνονται στο μητρώο του ΕΣΡ ως νομίμως λειτουργούντες μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης, προβλέπει τροπολογία του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής στο νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών που συζητείται στη Βουλή. Και νέα παράταση για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας μή ενημερωτικούς και τους περιφερειακούς. Η λειτουργία τους χωρίς άδεια παρατείνεται ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 με τροπολογία του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή του υπ. Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, παρατείνεται έως και τις 30 Ιουνίου 2023 η δυνατότητα παράλληλης μετάδοσης σε τυπική και υψηλή ευκρίνεια των σταθμών εθνικής εμβέλειας με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής στο νομοσχέδιο  του υπουργείου εσωτερικών που συζητείται στη Βουλή.

Εξι κινηματογραφικά στούντιο στη Θεσσαλονίκη

Σχέδιο κατασκευής έξι κινηματογραφικών στούντιο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, διεκδικώντας την ενίσχυση της Πολιτείας, έχει υποβάλλει η εταιρεία Βασιλικά Θέρμης, η οποία συνδέεται με τη NU Boyana Film Studios Hellenic SA. Η τελευταία ανήκει στον επιχειρηματία Γιάννη Καλαφάτη και στον Γιάριβ Λέρνερ, ο οποίος σχετίζεται με τη Millenium Media, εταιρεία ανεξάρτητων παραγωγών στο Χόλιγουντ. Η επένδυση είχε παρουσιαστεί το 2019, ως το σχέδιο για το «ελληνικό Χόλιγουντ», από τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, το ΕΚΟΜΕ και την ενδιαφερόμενη εταιρεία. Επιπλέον, αναφέρεται ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός του επενδυτικού έργου ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 110 νέες ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) και ότι «η εταιρεία αιτείται την ένταξη της επένδυσης ως ‘‘Στρατηγικής Επένδυσης’’ με τις διατάξεις του ν. 4864/2021 και ειδικότερα την ένταξη στις ‘‘Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας’’».

Ενημέρωση ΕΔΟΕΑΠ για την περίθαλψη

Την ίδια ώρα που προβλέπονται οι ευεργετικές διατάξεις για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ ενημερώνει πως «μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση και μέχρι σήμερα καλύπτονται για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη από τον Οργανισμό –τόσο οι ίδιοι όσο και τα έμμεσα μέλη τους– εμφανίζονται στο μητρώο μελών χωρίς πρόσφατες εισφορές». Ο ΕΔΟΕΑΠ δηλώνει πως «οι ασφαλισμένοι που αποχωρούν από την εργασία τους και δεν επιδοτούνται λόγω ανεργίας απαιτείται να υποβάλουν αίτημα υπαγωγής σε εισφορά ασθενείας λόγω ανεργίας εντός δύο μηνών από τη διακοπή της απασχόλησης ή της επιδότησης, κατά περίπτωση, διαφορετικά αναστέλλεται η περίθαλψή τους και χρεώνονται το ποσό που προκύπτει από τη χρήση των υπηρεσιών υγείας του Οργανισμού». Για να μη διακοπεί η ασφαλιστική τους ικανότητα, οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλλουν μια σειρά δικαιολογητικών στον φορέα.