Πα. Φεβ 23rd, 2024

Σύμφωνα με όσα προβλέπει διάταξη του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων των δύο φορέων, όλα τα επιδόματα της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, πλην των αναπηρικών και των επιδομάτων ενοίκου, θα καταβάλλονται με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας και όριο αναλήψεων μετρητών μέχρι το 50% του ποσού κάθε επιδόματος.

Με αυτόν τον τρόπο απλοποιείται η διαδικασία πληρωμής από διαφορετικούς φορείς και αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προς όφελος των δημοσίων εσόδων.

Για τη χρήση της άυλης προπληρωμένης κάρτας για το υπόλοιπο 50%, όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προβλέπεται η παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ.

Θα δοθούν επίσης πρόσθετα πλεονεκτήματα στους χρήστες των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες.

Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e- banking και άλλες on line υπηρεσίες, ενώ οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται σε POS.

Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της διοίκησης της Δημόσιας Υπηρεσίας (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Όταν ολοκληρωθούν θα προκηρυχθεί διαγωνισμός προκειμένου να προωθηθεί η ανάληψη του έργου.

Οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους και εκτιμάται ότι το κόστος του προγράμματος φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της μεταρρύθμισης.