Πα. Φεβ 23rd, 2024

Η σύγκριση των τιμών σε ελληνικά τρόφιμα φανερώνει πως στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση σε σχέση με το εξωτερικό.

Σε σύγκριση τιμών σε ελληνικά τρόφιμα που πωλούνται στη χώρα μας και το εξωτερικό, έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος στην τηλεόραση του Action 24.

«Ελληνική φέτα των 200 γραμμαρίων πωλείται στη Γερμανία 1,69 ευρώ, κάπου στα 8,5 ευρώ το κιλό. Στη χώρα μας η ίδια φέτα, η ίδια συσκευασία και η ίδια ποσότητα πωλείται 3,29 ευρώ, κάπου στα 16,5 ευρώ το κιλό. Φθηνότερη είναι η φέτα στο Βερολίνο από ότι στα Κάτω Πατήσια», σημείωσε ο κ. Ραυτόπουλος και συνέχισε: «Ελληνικό κασέρι, ίδιας μάρκας, των 400 γραμμαρίων πωλείται στο Λουξεμβούργο 5,9 ευρώ και στην Ελλάδα η συσκευασία των 370 γραμμαρίων πωλείται στα 5,97 ευρώ.

Η ποσότητα στην Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 8,1% και η τιμή είναι αυξημένη κατά 2%. Εντωμεταξύ ο κατώτερος μισθός στο Λουξεμβούργο είναι 2.000 ευρώ. Στο Λουξεμβούργο ένα κιλό κατεψυγμένες μπάμιες ελληνικής εταιρείας πωλούνται 7,90 ευρώ και στην Ελλάδα η τιμή του ίδιου προϊόντος είναι 10,48 ευρώ».

Ο κ. Ραυτόπουλος σημείωσε επίσης ότι «από τα 233 προϊόντα στο πρόγραμμα της Μόνιμης Μείωσης Τιμής, περισσότερα από 70 ανήκουν σε μια πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στα απορρυπαντικά και στα είδη καθαριότητας. Είναι μια από τις δύο εταιρείες που κατέχουν το 66% της αγοράς αλλά απορρυπαντικό στη Μείωση Τιμών δεν έχουν βάλει. Μόνο μαλακτικό με το οποίο δεν πλένονται ρούχα. Τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα πωλούνται ακριβότερα κατά 361% σε σχέση με τις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου η οποία δήλωσε ότι «έχει δημιουργηθεί ασφυκτική κατάσταση σε πλήθος νοικοκυριών. Ο λόγος είναι οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της ελληνικής αγοράς, ενώ διαχρονικά δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στη χώρα μας. Η αγορά είναι καρτελοποιημένη και δεν επιτρέπει να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός για να έχουμε χαμηλότερες τιμές. Η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία καλά κρατούν και έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω κρίσεων. Δεν έχει αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στην ουσία του και δεν έχει χτυπηθεί η αισχροκέρδεια στις ρίζες της με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και αποσπασματικά. Να δούμε πως θα πάει το μέτρο Μόνιμης Μειωμένης Τιμής για ένα εξάμηνο αλλά από ότι βλέπουμε εκεί εντάχθηκαν προϊόντα που δεν είναι βασικά τρόφιμα για τα νοικοκυριά. Τρόφιμα που μπαίνουν στο καλάθι κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα. Επιπλέον, οι τιμές αναφοράς είναι εκείνες της 19ης Σεπτεμβρίου που ήταν ήδη πάρα πολύ υψηλές».

Στα… ύψη βρίσκονται οι τιμές (και) στις λαϊκές αγορές, ένα μαρούλι πωλείται φθηνότερα στη… Γερμανία

Οι τιμές σε λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν δυσανάλογα μεγάλες αποκλίσεις, ειδικά στο μπρόκολο. Σε αγορά της πρωτεύουσας, η τιμή του ανέρχεται στα 2 ευρώ – 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ, στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται από 1,5 ευρώ – 2 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ALPHA.

Σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας, ένα κιλό μπρόκολο κοστίζει 3,15 ευρώ / κιλό, ενώ, η αντίστοιχη μέση τιμή σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης είναι 1,95 ευρώ / κιλό.

«Με 4 ευρώ, αγοράζεις μισό κιλό κρέας»

Με τη μέση τιμή του να φθάνει τα 2,5 ευρώ το κιλό, στη Γερμανία ανέρχεται στα 1,99 ευρώ το κιλό. Όπως είναι φυσικό, και το κάθε «κομμάτι» είναι σαφώς ακριβότερο.

Η τιμή στο μαρούλι iceberg παρουσιάζει επίσης αποκλίσεις σε σύγκριση με τη γερμανική αγορά, καθώς στη χώρα μας πωλείται για 1,70 ευρώ το τεμάχιο, σε σύγκριση με τα 1,19 ευρώ.