Πε. Ιούν 20th, 2024

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, όπως και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, «θέλουν και οι δυο να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς.

«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά αυτό το έχουν κοινό», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει, ήδη από σήμερα, το Κογκρέσο να εγκρίνει «με κατεπείγουσα διαδικασία» χρηματοδότηση γα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Ισραήλ και στην Ουκρανία, «σημαντικών εταίρων μας», τόνισε.

Πρόκειται για «έξυπνη επένδυση» που θα εγγυηθεί την «ασφάλεια» των Αμερικανών «για γενιές», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο», «ακόμη σήμερα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, προειδοποιώντας εναντίον των συνεπειών «μικροπρεπών» πολιτικών αντιπαραθέσεων στον ρόλο της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μικροπρεπείς, μικροκομματικές, οργισμένες πολιτικές να μας εμποδίσουν να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας ως μεγάλο έθνος», είπε από τον Λευκό Οίκο, αναφερόμενος στο χάος στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την καθαίρεση του προέδρου του Κέβιν Μακάρθι στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ «δεν ευθύνεται» για τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα στη Γάζα.

«Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια της ζωής των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία δεν έγινε από τους Ισραηλινούς», είπε το βράδυ της Πέμπτης από το Οβάλ Γραφείο. “Θρηνούμε κάθε αθώα ζωή που χάθηκε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωπιά των αθώων Παλαιστινίων που θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν μια ευκαιρία.”