Πα. Φεβ 23rd, 2024

Την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε στο Kontra24, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας μεταξύ άλλων για τα σοβαρά προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας στο ενδεχόμενο να αποχωρίσει από το κόμμα δήλωσε πως «δεν έχω απαίτηση να είμαι σε κόμμα που συμφωνούν με εμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίστηκε με πολλές πλατφόρμες, μέσα σε αυτή και η ανανεωτική, ριζοσπαστική αριστερά».

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τις εξελίξεις πυο αναμένονται στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής σημείωσε πως «εάν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική αριστερά» ενώ τόνισε παράλληλα: «Σε τέτοιες στιγμές που είναι δύσκολες για τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό λαό, υπάρχει ακρίβεια, πόλεμος θα πρέπει να έχουμε σοβαρές αντιδράσεις. Χρειάζεται ψυχραιμία, ηρεμία και σοβαρές πολιτικές συζητήσεις. Αυτό που παίζεται τις επόμενες εβδομάδες, είναι αν υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ χώρος για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO ανέφερε πως οι πολίτες δεν εκλαμβάνουν τον νέο πρόεδρο ως αριστερό. ΠΑράλληλα συμπλήρωσε πως πρέπει να συζητηθούν όλα και η Αριστερά να καταθέσει προτάσεις στον δημόσιο διάλογο, όπως η μείωση του χρόνου εργασίας. «Έχει πει πάρα πολλά πράγματα ο κ. Κασσελάκης. Είδα και πριν στο πρόγραμμά σας ότι πολύς κόσμος δεν τον αντιλαμβάνεται καν ως αριστερό. Έχει βάλει θέματα για τις εργασιακές σχέσεις. Η ανανεωτική αριστερά πρέπει να βάλει θέμα μείωσης του χρόνου εργασίας. Να συζητήσουμε τις μεγάλες τομές που χρειάζεται η ελληνική και η ευρωπαϊκή κοινωνία».

Ακόμη τόνισε πως οι θέσεις που έχει διατυπώσει ο Στέφανος Κασσελάκης δεν συνάδουν με τις παραδοσιακές θέσεις της Αριστεράς. «Το άγχος μου, βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις, είναι αν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΚΚΕ και τις Κεντρώες λύσεις για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ανησυχώ πάρα πολύ. Απομακρυνόμαστε, όχι από αυτά που λέει ο Ευκλείδης, αλλά από πραγματικές πολιτικές και πολιτικές συζητήσεις για το πώς θα ανταποκριθούμε στην ακρίβεια, στις ανισότητες», είπε μεταξύ άλλων για να συμπληρώσει πως «οι απόψεις του κ. Κασσελάκη είναι απόψεις που έρχονται από τις δικές του προσλαμβάνουσες, που είναι διαφορετικές από τη δική μας παράδοση. Λέει πράγματα που συμφωνούμε, όπως στο πεδίο των δικαιωμάτων, αλλά λέει και πράγματα πολύ πέρα από την Αριστερά. Η ιδέα ότι το κεφάλαιο μπορεί να λύσει τις ανισότητες, αυτό βάζει σε αμφισβήτηση αν μπορεί να υπάρξει συζήτηση σε πολιτικό επίδικο».

Παράλληλα σημείωσε πως «ο κ. Κασσελάκης έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές τη λέξη ελιτισμός. Μία για τον ελιτισμό των οργάνων, που είναι προβληματικό, και μία σε σχέση με τον λαό. Αυτά δεν λύνονται απλά με το τι λέει ο λαός. Θέλει όργανα που τώρα δεν συγκροτούνται, θέλει πολιτική σκέψη και πολιτική ανάλυση».

Δεν είναι σοβαρά τα περί καθαίρεσης Κασσελάκη

Σχολιάζοντας την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και τις αναφορές για καθαίρεσή του ο κ, Τσακαλώτος έκανε γνωστό πως ήταν αντίθετος με την εκλογή αρχηγού από τη βάση, πράγμα που είχε εκφράσει και στο τελευταίο συνέδριο. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο κ. Κασσελλάκης έχει νομιμοποιημένη θέση και πως τα όσα ακούγονται τα περί καθαίρεσής του, δεν είναι σοβαρά.

«Εγώ δεν έχω κάνει καμία προσωπική επίθεση, ούτε έχω συζητήσει το αν είναι νομιμοποιημένος να είναι πρόεδρος. Παρότι διαφώνησα με το πώς έγινε η διαδικασία της εκλογής, όπως συμφώνησε το Συνέδριο. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε επιθέσεις, ούτε για το life style. Δεν ακούω σοβαρά τα περί καθαίρεσης. Πρέπει να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση για το πώς η ανασυγκρότηση της αριστεράς θα παίζει σοβαρό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ανησυχώ και θεσμικά, για το πώς δουλεύουν τα όργανα, αλλά και για αυτά που λέει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντίθετος με τις διαγραφές

Ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τραυματισμένος από την εκλογική διαδικασία και επέρριψε την ευθύνη στα στελέχη που στήριξαν τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη ενώ τόνισε πως ήταν λάθος οι διαγραφές από τον κ. Κασσελάκη των στελεχών όπως Τζουμάκας και Φίλης. «Εάν θέλεις την ενότητα πρέπει να συζητάς εξοντωτικά για να την πετύχεις», είπε.

«Εγώ έχω μεγάλο παράπονο για το πώς έγινε η εκλογή, από τους ανθρώπους που υποστήριξαν τον κ. Κασσελάκη. Κάτω από τον κ. Κασσελάκη υπήρξαν επιθέσεις από τα κοινωνικά δίκτυα με εκφράσεις «σηκωθείτε να φύγετε». Και λέω μόνο όσα μπορούν να ειπωθούν στο κανάλι. Στο διαδίκτυο άνθρωποι που υποστήριξαν τον κ. Κασσελάκη είχαν απαράδεκτες διατυπώσειςΜε πολύ πιο άσχημο τρόπο. Δεν θέλω να μείνω σε αυτά. Δεν θεωρώ ότι το κυρίαρχο είναι αν έχει νομιμοποίηση, άλλα είναι τα κυρίαρχα», για να συμπληρώσει πως «όταν βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή, δεν στέλνεις σήμα για ενότητα, καθώς ο κ. Πολάκης ήταν ο πιο επιθετικός και το είχε δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς δεν απαντάμε έτσι. Εμείς βάζουμε, όχι μόνο η Ομπρέλα, έχουμε και ανθρώπους που υποστήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στον πρώτο γύρο, είναι και άλλοι που ανησυχούν για την πορεία αυτού του κόμματος».

Ο Τσίπρας φέρει ευθύνες

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως είναι μέρος του τραύματος που βιώνει το κόμμα, και ότι αν ήταν στη θέση του θα έλεγε προεκλογικά τα εξής: «Πρώτον, ότι δεν υποστηρίζω κανέναν, ότι δεν πρέπει κανείς να λέει ότι τον στηρίζω και τρίτον ότι κανείς δεν πρέπει να λέει ότι με υπονομεύει».