Τρ. Μαρ 25th, 2025

Στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα για την στήριξη των αγροτών πάντα όμως στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει παρεμβάσεις για να μειωθεί το κόστος στο πετρέλαιο κίνησης ενώ εξετάζονται διαφορετικές επιλογές για ελάφρυνση του κόστους του αγροτικού ρεύματος.

Ειδικότερα, σήμερα θα ανακοινωθούν μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία. Στόχος να επωφεληθούν οι αγρότες από φθηνότερες τιμές ενέργειες με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Βουλή ψήφισε την τροπολογία που διευκολύνει τους πληγέντες αγρότες στη Θεσσαλία στην πληρωμή του ρεύματος.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται αναστολή της είσπραξης των οφειλών για τα επόμενα επτά χρόνια, με την καταβολή των τόκων να την αναλαμβάνει το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες που επλήγησαν από τον Daniel.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει τις δυο διαστάσεις της αγροτικής κρίσης: την ευρωπαϊκή και την εθνική. Η πρώτη έχει να κάνει με την παράκαμψη των αυστηρών όρων της νέας ΚΑΠ για ένα διάστημα – πάγωμα για το 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ήδη από το 2020 – αλλά και το κρίσιμο θέμα του ανταγωνισμού προκειμένου να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για να λυθεί ένα σύνθετο πρόβλημα.

Με αυτή τη λύση του παγώματος της αγρανάπαυσης, δίνεται και φέτος η δυνατότητα σε 128.000 Έλληνες παραγωγούς να καλλιεργήσουν, για συγκεκριμένες καλλιέργειες, 1,5 εκατ. στρέμματα που είχαν μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, κι έτσι να αυξήσουν το εισόδημα τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει επίσης γιατί πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε χθες πως τα επόμενα 4 χρόνια θα δοθούν 13,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ μόνο στους Έλληνες αγρότες για την πράσινη μετάβαση στις καλλιέργειές τους.

Οι αγρότες τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής και περιμένουν να ακούσουν όσα έχει να πει ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επαναλαμβάνει διαρκώς ότι οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοικτές.