Μεγαλώνει η ανησυχία στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο.
Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο στην Κρήτη, το τελευταίο τρίμηνο, οι αφίξεις αγγίζουν τις 1.500, ενώ αυξημένες είναι οι ροές και προς την Γαύδο.
Την Κυριακή, στο Κάιρο μεταβαίνουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, με δημοσίευμα των Financial Times να κάνει λόγο για συμφωνία για το μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους πάνω από 7,4 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο.
Ωστόσο, «σιγή ιχθύος» τηρεί η Κομισιόν σχετικά με μια πιθανή σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η επικείμενη επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους τρεις πρωθυπουργούς, στο Κάιρο, στις 17 Μαρτίου, έχει να κάνει με την ενίσχυση συνολικά της εταιρικής σχέσης Αιγύπτου – ΕΕ, όχι μόνο στο μεταναστευτικό, αλλά και στην ενέργεια.
Να μην γίνει η Γαύδος Λαμπεντούζα, τονίζει ο υπεύθυνου Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, την ώρα που οι αυξημένες ροές μεταναστών στο νησί, όπως και στην Κρήτη, από την Αίγυπτο προκαλούν πανευρωπαϊκή ανησυχία.
Εξάλλου, την Κυριακή στο Κάιρο θα πραγματοποιηθεί μια κρίσιμη συνάντηση, καθώς θα βρίσκεται εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να τεθεί το μεταναστευτικό.
«Η Γαύδος δεν πρέπει να γίνει Λαμπεντούζα. Η Κρήτη δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείριση της νέας προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης που εξελίσσεται στα νότια θαλάσσια σύνορα της χώρας«, σημειώνει ο κ. Χρηστίδης και υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα σε όλα τα επίπεδα».
«Πέρα από την αυτονόητη ενίσχυση σε στελέχη και υποδομές, η ‘διεθνοποίηση’ του ζητήματος είναι επείγουσα ανάγκη», αναφέρει ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «ήρθε η ώρα να δοκιμαστούν στην πράξη οι ευρωπαϊκές διακηρύξεις περί αλληλεγγύης και συνεργασίας-υποστήριξης με τα κράτη διέλευσης των μεταναστών – προσφύγων. Ήρθε η ώρα για πραγματική διαβούλευση και συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Κρήτης».
Ο Παύλος Χρηστίδης σημειώνει, πάντως, πως «η αλλαγή των προσφυγικών διαδρομών, που δεν είναι τελείως αναπάντεχη αφού οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι από καιρό γνωστές, βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη, χωρίς σχέδιο και οικονομικούς πόρους για να την αντιμετωπίσει».
Και υπογραμμίζει πως «ευθύνη της κυβέρνησης είναι να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε η νέα προσφυγική – μεταναστευτική κρίση να μην μετατραπεί σε ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική σε βάρος των προσφύγων και του τοπικού πληθυσμού. Το πάθημα της διαχείρισης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να γίνει μάθημα».