Σα. Ιούλ 13th, 2024

Επίθεση με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς από τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, δέχθηκε η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Δημητρίου μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε στις ομοιότητες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και υπογράμμισε πως η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας υπαγορεύει την ανάληψη πρωτοβουλιών για επανέναρξη των συνομιλιών με επίκεντρο την εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης σε συμμόρφωση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Μετά την παρέμβαση της κας Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δεν έχασε λεπτό να αντικρούσει τις αναφορές της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής για Τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη βάσει των Συνθηκών Ζυρίχης – Λονδίνου και ως εκ τούτου, μετά από το πραξικόπημα του 1974 είχε καθήκον να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δεν δίστασε να προκαλέσει την κα Δημητρίου λέγοντας πως «ίσως να φταίει το νεαρό της ηλικίας σας» επιχειρώντας μάλιστα να υποβαθμίσει και την θέση της… με το «εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Η αναφορά του στο νεαρό της ηλικίας της προέδρου της Κυπριακής Βουλής εξόργισε την κυρία Δημητρίου, καταγγέλοντας, τη σεξιστική επίθεση και σημειώνοντας σε έντονο ύφος:

«Δεν είμαι αντιπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, είμαι εκπρόσωπος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σοβαρά τώρα; Κάνετε λόγο για την ηλικία μου; Αποδεχόμαστε εδώ σεξιστική συμπεριφορά; Δεν έχω κάτι άλλο να πω, με απογοητεύει αυτό και αναμένω τη στήριξη όλων εδώ.»

Δείτε το βίντεο: