Πα. Απρ 19th, 2024

Ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 24 Απριλίου η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023» και η διεθνής άσκηση Ειδικών Δυνάμεων- Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων 2023».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στην άσκηση «Ηνίοχος 2203» συμμετέχουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

– Από τον Στρατό Ξηράς, ελικόπτερα AH-64A, OH-58D, UH-1H και CH-47D, οχήματα και άρματα μάχης, συστήματα και μέσα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα.

– Από το Πολεμικό Ναυτικό, φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, αρματαγωγά, κανονιοφόροι, πλοία ταχείας μεταφοράς, πλοία γενικής υποστήριξης καθώς και ελικόπτερα S-70B.

– Από την Πολεμική Αεροπορία, μαχητικά αεροσκάφη Rafale, Mirage 2000-5, F-16 Block 30, Block 50, Block 52, Block 52+ Advanced και Viper, F-4, αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV HERON, μεταφορικά αεροσκάφη C-27 και C-130, ελικόπτερα Super Puma AS-332 Έρευνας- Διάσωσης καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα.

– Από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ομάδες τερματικής καθοδήγησης πυρών, ομάδες διασωστών μάχης της Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης και αποβατικές δυνάμεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Να σημειωθεί πως η σειρά ασκήσεων «Ηνίοχος» πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2013 με όλο και περισσότερες συμμετοχές από φίλες και συμμαχικές χώρες με αποτέλεσμα η συνεργασία αλλά και η ποιότητα εκτέλεσης της άσκησης να μεγαλώνει και να βελτιώνεται συνεχώς.

Κατά τη διάρκεια της «Ηνίοχος 2023» θα υλοποιηθούν σύνθετα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια με κλιμακωτής δυσκολίας επιχειρήσεις σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και πολλαπλών απειλών.

Διεθνής άσκηση «Ωρίων 2023»

Σε συνδυασμό με την «Ηνίοχος 2023» συνεξετάζεται για δεύτερη φορά η άσκηση Ειδικών Δυνάμεων- Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων 2023».

Η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιείται για 6η φορά, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα το 2018.

Συγκεκριμένα, έχουν σχεδιαστεί συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διείσδυση σε εχθρική περιοχή από άλμα ελεύθερης πτώσης, την εκκαθάριση εχθρικής ακτής, την καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού και την καθοδήγηση των πυρών σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support -CAS).

Το επίπεδο δυσκολίας και πολυπλοκότητας των σεναρίων που υλοποιούνται, τονίζεται στην ανακοίνωση, σε συνδυασμό με την συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων- Δυνάμεων Ειδικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, έχει μαγνητίσει τα βλέμματα πολλών άλλων χωρών!

Κατά τη διάρκεια της «Ωρίων 2023», έχει επιλεγεί σενάριο που προβλέπει την συγκρότηση μίας Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στην οποία θα υπάγονται ένα Χερσαίο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων και ένα Ναυτικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, με στόχο να εκτελεστούν αποστολές που θα μπορέσουν να καλύψουν όλο το φάσμα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν συγκεκριμένα:

– Από τον Στρατό Ξηράς, ελικόπτερα AH-64A, OH-58D, NH-90, UH-1H και CH-47D.

– Από το Πολεμικό Ναυτικό θα υπάρχουν πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα S-70B, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου MARK V, ταχύπλοα σκάφη, Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου RHIB-11 καθώς και προσωπικό και μέσα από την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών.

– Από την Πολεμική Αεροπορία θα δούμε μαχητικά αεροσκάφη για την εκτέλεση αποστολών Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης και μεταφορικά αεροσκάφη για την εκτέλεση αλμάτων και αποστολών διάσωσης μάχης.

– Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, προσωπικό και μέσα (ελικόπτερα CH-47D και NH-90) από τη Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς και προσωπικό από το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.

– Από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, προσωπικό και μέσα από τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών.

– Από την Ελληνική Αστυνομία, προσωπικό και μέσα από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα.

Ο συνδυασμός των δύο ασκήσεων με την εικόνα των ενόπλων δυνάμεών μας αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.