Δε. Μαρ 17th, 2025

Ολική επεναφορά του Ψυχρού Πολέμου συνιστά η απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για πυρηνικό ολοκαύτωμα στην Ευρώπη.

«Ενδεχόμενη συμμετοχή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ουκρανίας θα ενεργοποιήσει αυτόματα τα αντανακλαστικά της Μόσχας, η οποία είναι αποφασισμένη να απαντήσει ακόμη και με πυρηνικά», ήταν η απάντηση του Ρώσου Προέδρου στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιχειρεί να συγκροτήσει μια ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη η οποία θα ενισχύσει τις δυνάμεις του Κιέβου.

Ανησυχία προκαλεί και η απόπειρα του Πούτιν να ανοίξει δεύτερο μέτωπο αποσταθεροποιώντας την Ευρώπη. Στην κατεύθυνση αυτή η Μόσχα σχεδιάζει να στείλει και άλλα στρατεύματα στην Υπερδνειστερία, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των αυτονομιστών.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πόλεμο στη Μολδαβία που αναγκαστικά θα προκαλούσε την παρέμβαση του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με το Sky News, κατά την έναρξη της ομιλίας του, απευθυνόμενος στo κοινοβούλιο και σε άλλα μέλη της ελίτ της χώρας, ο Ρώσος πρόεδρος εστίασε σε δύο κυρίως θέματα: τον ισχυρισμό ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία και την πεποίθηση του ότι ο ρωσικός λαός και οι επιχειρήσεις στηρίζουν με θέρμη την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «ετοιμάζονται να πλήξουν ρωσικό έδαφος», επιστρατεύοντας για αυτόν τον σκοπό τα πιο αποτελεσματικά μέσα που διαθέτουν. Η μοίρα οποιασδήποτε χώρας επιτεθεί στη Ρωσία θα είναι «πολύ πιο τραγική» από οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει η δική μας χώρα, σημείωσε ο Πούτιν.

«Πρέπει να καταλάβουν ότι διαθέτουμε και εμείς όπλα, όπλα που θα μπορούσαν να τους νικήσουν στο δικό τους έδαφος», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μια τέτοια επιθετική κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;» διερωτήθηκε, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η «η ρωσοφοβία τυφλώνει τους ανθρώπους και τους στερεί τη λογική τους ικανότητα».

«Καμπανάκι» Πούτιν προς το ΝΑΤΟ για χρήση πυρηνικών όπλων

Ο Πούτιν προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ πως κινδυνεύουν με πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τον δυτικό στρατιωτικό τομέα της μετά την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Είπε πως όποιος επιχειρήσει να εισβάλλει στη Ρωσία θα αντιμετωπίσει πιο σκληρές συνέπειες απ’ ό,τι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επειδή η χώρα έχει τώρα όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε εχθρικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και σημαντικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα πως δεν σχεδιάζουν να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού η Γαλλία υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο αυτό.

«Οι συνέπειες θα είναι πιο τραγικές»

Στην συνέχεια, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία από μέσα.

Εμφανώς οργισμένος,κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας, που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη χώρα του κατά το παρελθόν. «Όμως τώρα οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές», είπε ο Πούτιν. «Νομίζουν πως (ο πόλεμος) είναι κινούμενα σχέδια», πρόσθεσε.

Έτοιμος για διάλογο με τις ΗΠΑ ο Πούτιν

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος γνωστοποίησε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε συνομιλίες.

Είπε ακόμη πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Zircon, και πως αυτή τη στιγμή  έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία.

Κούρσα εξοπλισμών

«Κατανοούμε ότι η Δύση προσπαθεί να μας παρασύρει σε μια κούρσα εξοπλισμών. Προσπαθούν να μας φθείρουν, να επαναλάβουν το κόλπο που πέτυχαν) με τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1980. Ως εκ τούτου, καθήκον μας είναι να αναπτύξουμε το αμυντικό-βιομηχανικό πεδίο με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξηθεί το επιστημονικό, τεχνολογικό και βιομηχανικό δυναμικό της χώρας».

«Πρέπει να κατανείμουμε τους πόρους όσο το δυνατόν πιο ορθολογικά και να οικοδομήσουμε μια αποτελεσματική οικονομία των ενόπλων δυνάμεων, για να επιτύχουμε το μέγιστο για κάθε ρούβλι αμυντικών δαπανών». Οι αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία είναι 13% του ΑΕΠ, πρόσθεσε ο Πούτιν.