Οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπαίνουν στη νέα εβδομάδα ανησυχώντας για τη γεωπολιτική, με μεγάλο ενδιαφέρον για το αν το άνευ προηγουμένου χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο πυροδοτεί γύρους αντιποίνων.
Όλα τα μάτια των αγορών έχουν στραφεί -και απολύτως δικαιολογημένα- στην Μέση Ανατολή. Αν και το κόστος μιας άμεσης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είχε ήδη – τουλάχιστον εν μέρει- κοστολογηθεί, προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα. Θα υπάρξει αντίδραση τέτοια που να είναι ικανή να τροφοδοτήσει περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή με την εμπλοκή και άλλων γειτονικών χωρών;
Με τους επενδυτές να ταλαιπωρούνται ήδη από τον στάσιμο πληθωρισμό και την προοπτική των επιτοκίων υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή πρόκειται να προκαλέσει νέα αστάθεια όταν ξαναρχίσουν οι συναλλαγές, σημειώνει το Bloomberg.
Το πρωί της Δευτέρας 15 Απριλίου η τιμή του πετρελαίου μπρεντ σταθεροποιήθηκε στα 90 δολάρια το βαρέλι. Στα ίδια επίπεδα δηλαδή με αυτά της περασμένη Παρασκευής που όμως οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.
Στις 20 Ιανουαρίου 2024 το πετρέλαιο κινούνται στα 75 δολάρια το βαρέλι. Συνεπώς οι τιμές πήραν φωτιά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα
«Από τις 15 Ιανουαρίου είχε αρχίσει να φαίνεται στην ελληνική αγορά ότι κάτι προμηνύεται αρκετά μεγάλο » ανέφερε στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.
Οι εξελίξεις αυτές πυροδοτούν ανατροπές και στην τιμή της βενζίνης. Ήδη η μέση πανελλαδική τιμής της βενζίνης έφτασε σήμερα στα 1,97 ευρώ το λίτρο, όταν στις αρχές του Ιανουαρίου ήταν στα 1,82 ευρώ το λίτρο. Σε περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, έχει σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο.
«Το καλό σενάριο είναι να παραμείνουν οι τιμές στα επίπεδα που είναι τώρα, δηλαδή ιδιαίτερα αυξημένα αλλά σίγουρα στα 2 ευρώ το λίτρο. Το χειρότερο σενάριο είναι να δούμε το πετρέλαιο να ξεπερνάει τα 100 δολάρια το βαρέλι και να προσεγγίσει τα 120 δολάρια σε περίπτωση που γενικευτεί η σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Εκεί θα δούμε την βενζίνη να είναι πάνω από 2,20 ευρώ το λίτρο και ίσως να πλησιάσει τα 2,40 ευρώ το λίτρο» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.
Στο απευκταίο αυτό σενάριο η τιμή της βενζίνης θα επιστρέψει στα επίπεδα του Ιουνίου του 2022, τότε που βρισκόμασταν στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης και ήταν σε ισχύ το Feul Pass και η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία όπως στα καύσιμα.
«Βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά. Τώρα τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης. Ωστόσο, οι αναλύσεις είναι καθησυχαστικές και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τρόπο εξέλιξης των πραγμάτων, αυτό να επιβεβαιωθεί και να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση της μη κλιμάκωσης ή ακόμα καλύτερα και της αποκλιμάκωσης.
Εμείς από την πλευρά μας, είναι σημαντικό να μη δεχθούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί.
Η Πολιτεία, έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους. Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους».