Πα. Ιούλ 12th, 2024

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι η Σύνοδος για την Ειρήνη στο Κάιρο, με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις συνέπειες που προκύπτουν για την περιοχή.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου, εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι καταστρώνουν ήδη σχέδια για την επόμενη μέρα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας μίας –υποστηριζόμενης από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών– μεταβατικής κυβέρνησης και με την εμπλοκή αραβικών κυβερνήσεων, όπως αποκάλυψε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές από την αμερικανική πλευρά

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται άμεσα από τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών, όπως το εύρος της επιτυχίας της αναμενόμενης χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο και ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Ακόμη, υπογράμμισαν ότι αυτό το σχέδιο θα χρειαζόταν στήριξη από αραβικά κράτη της περιοχής, προοπτική η οποία είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη.

Νωρίτερα άνοιξε το πέρασμα της Ράφα και 20 φορτηγά διένειμαν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολύπαθη Γάζα, μια εξέλιξη πολύ σημαντική για την ανακούφιση και τη μετακίνηση των προσφύγων. Το πέρασμα στη συνέχεια έκλεισε ξανά.

Δείτε εικόνες:

Μητσοτάκης από Κάιρο

«Η θέση της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Υπάρχουν όρια ακόμη και στον πόλεμο, πρέπει να εφαρμόζεται το Δίκαιο. Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν αποτελεί τον παλαιστινιακό λαό.

Φυσικά, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Στηρίζουμε τη λύση δύο κρατών για το Παλαιστινιακό», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο.