Πα. Φεβ 23rd, 2024

«Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά το βομβαρδισμό κατά τον οποίο επλήγη το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου, η ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι.

Όπως αναφέρει: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Νεκροί και εγκλωβισμένοι

Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου παρείχε καταφύγιο σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παλαιστίνιους από τότε που ξεκίνησαν οι επιδρομές του Ισραήλ, ενώ διαχρονικά έχει ανοίξει τις πόρτες τους για όσους έχουν ανάγκη στην πολύπαθη Γάζα. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός μιλά για 8 νεκρούς μετά τον βομβαρδισμό της παλιότερης εκκλησίας της Γάζας.

Σε ΜΜΕ αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο γίνεται λόγος για 40 νεκρούς χωρίς κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Πάντως είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αγνοούμενοι στα χαλάσματα, καθώς στην εκκλησία είχαν καταφύγει περίπου 400 άτομα.

Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος: Μέσα ήταν πολλοί χριστιανοί

«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», είπε στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα.

«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πάνω από 400 άτομα στο μοναστήρι.

Έγκλημα πολέμου λέει το Πατριαρχείο

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση για το χτύπημα, η οποία ήταν πιο αιχμηρή σε σχέση με αυτή του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Το Πατριαρχείο ανέφερε: «Στόχευση εκκλησιών και συνδεδεμένων ιδρυμάτων τους, εκτός από τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες , αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».